زيباكلام: شبكه‌هاي فارسي بيگانه موفق نيستند، نان بي‌كفايتي ما را مي‌خورند

صادق زيباكلام معتقد است شبكه‌هاي بيگانه فارسي زبان نان بي‌همتي ما را مي‌خورند، نه حرفه‌اي هستند و نه پرسنل و مصاحبه‌ شوندگان مطلع و درجه يكي دارند فقط مخاطبان خود را در جمهوري اسلامي ايران پيدا كرده‌اند.
صادق زيباكلام استاد دانشكده علوم سياسي دانشگاه تهران امروز در همايش بررسي اهداف پنهان و آشكار شبكه‌هاي ماهواره‌اي فارسي زبان كه امروز در مركز تحقيقات مجمع تشخيص مصلحت نظام برگزار شد، گفت: حوزه تخصصي من اصلا ارتباطات نيست ولي امروز بنا به دعوت دوستان در اين همايش حضور پيدا كردم.من به روايتي ننگ همكاري با رسانه‌هاي بيگانه و به روايتي ديگر افتخار همكاري با رسانه‌هاي بيگانه را دارم. اما مسئله تاثير رسانه‌هاي فارسي زبان خارجي براي تمام كساني كه به مسائل عميق جامعه حساسيت دارند، دغدغه‌زاست و مشكل از جايي شروع مي‌شود كه ما به ماهواره و رسانه‌هاي خارجي اساسا مي‌گوييم بيگانه و گفتمان فرضيه‌هاي توهم توطئه را در اين باب داريم.
وي افزود: سؤال اساسي اين است كه آيا بي‌بي‌سي و صداي آمريكاست كه تحول در ايران را رقم مي‌زنند يا اينكه صادقانه سعي مي‌كنند حوادث را منعكس كنند؟ و يا نه آنها اين حوادث را كه ايجاد شده، انعكاس مي‌دهند؟
وي در ادامه سخنانش به ذكر خاطره‌اي از آنتوني پارسونز آخرين سفير انگليس در ايران پرداخت و گفت: از زمان شاه توهم توطئه انگلستان در تمام اتفاقات ايران وجود داشته است. اين نگاه سياست‌زده به رسانه‌هاي گروهي كه خداوند آن‌ها را آفريده تا اغتشاش كنند و مردم هم اختياري ندارند و بي‌بي‌سي و صداي آمريكا براي آنها تصميم‌گيري مي‌كنند، همواره در ايران وجود داشته است. معتقدم كه اين نگاه ما در همه مصيبت‌ها مشكلات و نارسايي‌هاي برخورد با رسانه‌ها در ايران است يعني كسانيكه اين شبكه‌ها را مي‌گردانند هيچ نقشي ندارند.
وي ادامه افزود: من عقلم مي‌رسد كه گردانندگان اين شبكه‌ها خط و سير سياسي را در گروه‌هايي از ايران نسبت به بقيه ترجيح مي‌دهند همه ما اغراض و تمايلات سياسي داريم منتهي سؤال اساسي اين است كه گفتن اينكه آنها اعتراض سياسي دارند يعني چه؟ شيوه رويارويي و تفسير دستگاهي يا بنگاهي مثل صداي آمريكا چگونه بايد باشد؟ فقط يك برخورد فرضيه توهم توطئه يا نه؟ اين نگاه فرضي توطئه به رسانه‌هاي بيگانه باعث شده است كه به ديگر ابعاد و مباحث رسانه توجهي نشده و مغفول بماند يعني ما نيامده‌ايم بگوييم اينها چه تأثيري بر فرهنگ دارند و نمي‌گوييم كه خانم‌ها و آقايان حاضر در اين شبكه‌ها با ظاهرشان تأثير مي‌گذارند يا نه؟ حتي برنامه‌هاي صدا و سيماي ما كه توليد مي‌شوند تا رويارو با برنامه‌‌هاي رسانه‌هاي بيگانه باشند سياسي هستند و فقط اخبار را پوشش مي‌دهند كه اصلا بردي ندارد چرا كه مخاطبان صدا و سيما نيز مي‌گويند صداي آمريكا نيز مانند شماست و يك كلاغ چهل كلاغ مي‌كنند.
زيباكلام تصريح كرد: رويكرد ما در برابر رسانه‌هاي بيگانه شكست خورده است در اين زمينه مي‌‌توان نظرسنجي كرد كه نمي‌كنند. برنامه‌هاي صدا و سيما كه افشاگرانه است چقدر در مخاطبان اثر داشته است؟ برنامه‌هايي كه صدا و سيما توليد مي‌كنند تا مردم گول صداي آمريكا و بي‌بي‌سي فارسي را نخورند چقدر تأثير داشته‌اند من بعد از 22 خرداد سال 88 بنا به دلايلي تصميم گرفتم كه ديگر با صداي آمريكا و بي‌بي‌سي فارسي همكاري نكنند و نكردم اما بگذاريد چيزي را صادقانه اعتراف كنم نگاه صداي آمريكا به من به عنوان يكي از مهمانان برنامه‌اش اين بود كه اگر گوشت جمهوري اسلامي را بخورم، استخوان آن را دور نمي‌اندازم و به قول آنها در نهايت آدم جمهوري اسلامي هستم و كسي هستم كه در نهايت معتقد است بايد نظام باشد درست هم تشخيص دادند.
وي ادامه داد: اعتقاد من اين است كه اين نظام به هر دليلي سقوط كند ما 50 يا 100 سال به عقب برمي‌گرديم و اين نظام بايد از درون اصلاح و درست شود. اين مطلب را وي او اي چي‌ها هم فهميده بودند من به دلايلي ترجيح دادم كه به صداي آمريكا نروم اما اصرار چالنگي اين بود كه حتما بايد بياييد يك شب چالنگي با اينكه سعي مي‌كرد خونسرد باشد با عصبانيت به من گفت: شما براي ما ناز مي‌كنيد، مي‌دانيد چرا ما دوست داريم شما به شبكه ما بيايد؟ براي اينكه شما براي ما مخاطب جمع مي‌كنيد نه عاشق شما هستيم و نه به مباحث شما علاقه‌اي داريم اما شما براي ما مخاطب مي‌آوريد و پس از برنامه‌‌هاي شما حجم ايميل‌ها و تلفن‌هاي ما چند برابر مي‌شود.
زيبا كلام اظهار داشت: چالنگي خطاب به من گفت: براي ما نه فحش‌هايي كه به شما مي‌دهند مهم است و نه آنهايي كه از شما تعريف و تمجيد مي‌كنند براي ما فقط يك چيز مهم است كه حجم ايميل‌ها بسيار مي‌شود چون در نهايت صداي امريكا بايد مخاطب داشته باشد.
وي در ادامه سخنان خود در جمع اساتيد و دانشجويان علوم ارتباطات عنوان داشت: ما اصلا متوجه اين نكته نشديم كه حتي صداي آمريكا نيز به دنبال اين است كه بايد به هر شكلي براي خود مخاطب جمع كند به نظر شما با رسانه‌اي كه نامش وي او اي است و خود را در اوج موفقيت مي‌داند اما مهمترين دغدغه‌اش جذب مخاطب است چطور بايد روبرو شد؟ جز اين است كه بايد با صلاح خود عليه او استفاده كرد آيا مقامات جمهوري اسلامي ايران هرگز به اين فكر كرده‌‌اند كه چطور مي‌توان مخاطبان آنها را گرفت به نظر من اين فكر هيچ وقت شكل نگرفت و براي مسئولان جمهوري اسلامي مطرح نشد و چيزهايي مطرح شد كه مو بر تن انسان سيخ مي‌كند مثلا چندي پيش يكي از مسئولان كشور گفت يكي از اهداف بي‌بي‌سي فارسي از بين بردن زبان فارسي است وقتي ما پيش‌نگاه چنيني داريم چه چيزي را بايد درست كنيم و چطور بايد با اين شبكه‌ها مبارزه كنيم.
زيباكلام در ادامه اين نشست در پاسخ به سؤالي پيرامون اينكه پس چطور بايد به تماشاي برنامه‌‌هاي رسانه‌هاي بيگانه نشست گفت: سعي كنيد صداي آمريكا را همانطور كه هست ببينيد در يك نگاه‌هاي ايدئولوژيك زده و بسته‌بندي‌هايي كه واقعا نيست نبينيد. عينك ويژه‌اي براي ديدن آن نزنيد آن را معمولي ببينيد به اين شيوه شما در برابر اين شبكه‌ها مقاوم مي‌شويد.
وي همچنين در پاسخ به سؤال ديگري درباره اينكه مگر بي‌بي‌سي فارسي قصد از بين بردن زبان فارسي را ندارد تصريح كرد: اگر بي‌بي‌سي فارس هدفش اين باشد كه زبان فارسي را از بين ببرد مثل اين است كه شاخه‌اي را كه رويش نشسته ببرد. مصدق در آخرين دفاعياتش يك حرف زد و گفت بزرگترين گناه من اين بود كه نفت را ملي كردم تا نفوذ خارجي‌ها را حذف كنم.
وي همچنين در پاسخ به سؤال ديگري با اين مضمون كه كاركنان و مجريان صداي آمريكا بهايي هستند و آن را به طور غير مستقيم اشاعه مي‌دهند گفت: من تا بحال نشنيده بودم كه پرسنل و گويندگان صداي امريكا اشاعه بهائيت مي‌كنند و اگر نظر مرا در مورد چنين شبكه‌هايي بخوانيد مي‌گويم اين شبكه‌ها نان بي‌همتي ما را مي‌خورند نه حرفه‌اي هستند و نه پرسنل و مصاحبه‌ شوندگان مطلع و درجه يكي دارند اما مخاطب اين شبكه در جمهوري اسلامي ايران است. شبكه صداي آمريكا در مصاحبه‌اي كه پاي ديگران را بسته‌اند موفق است اين شبكه را با بي‌بي‌سي فارسي مقايسه كنيد حتي يك كور و كر هم مي‌گويد كه بي‌بي‌سي فارس حرفه‌اي‌تر است و كسانيكه هر دو شبكه را مي‌بينند به بي‌بي‌سي اعتماد بيشتري دارند.
وي گفت: خيلي‌ها از روي عادت به شبكه صداي آمريكا نگاه مي‌كنند و پس از يك روز كاري با ديدن برنامه‌هاي صداي آمريكا انبساط خاطر مي‌كنند صداي آمريكا از هيچ لحاظي موفق‌ نيست و تنها نان بي كفايتي ما را مي‌خورد.

0 نظرات: