آقاي بازيگر سينماي ايران فردا 86 ساله مي‌شود

عزت‌ الله انتظامي آقاي بازيگر سينماي ايران فردا ـ 30 خرداد ماه ـ 86 ساله مي‌شود. اين بازيگر سينما و تئاتر ايران كه متولد 1303 تهران است، سال‌ها قبل‌تر در جمع ‌دانشجويان رشته‌ي بازيگري به آنها توصيه كرد: براي موفقيت در بازيگري مدام كار كنيد.
او يادآور شد: از ده دوازده سالگي به‌لاله‌زار رفتم، ما هرگز امكانات شما را نداشتيم، اما با تمام مشكلات توانستيم دوام بياوريم.
انتظامي همچنين درباره‌ي شيوه‌ي بازيگري‌اش گفته است: در تئاتر و سينما هرگز متن را حفظ نمي‌كردم، بلكه لغات خودم را، به كار مي‌بردم به‌همين دليل كلمات در جسم و جان من فرو مي‌رفتند، البته اين شيوه مرارت و رنج فراواني مي‌طلبد اما عشق به‌كار است كه باعث تدوام آن مي‌شود.
فريدون جيراني كارگرداني كه فيلم «ستاره مي‌شود» را با آقاي بازيگر سينماي ايران كار كرده است، هم در مراسمي گفته بود: يك نكته اساسي درتاريخ سينما وجود دارد كه اهميت فوق‌العاده‌اي دارد و آن اينكه عزت‌الله‌انتظامي يك بازيگر و كارگردان است كه هم‌نقش خود را بازي مي‌كند و هم در هدايت ساير عناصر فيلم موثر است.
او خطاب به انتظامي گفته بود: شما همواره در گزينشهايي كه داشته‌ايد در فيلم‌هاي شاخصي بعد از انقلاب بازي كرده‌ايد، چون جداي از حرفه‌ي بازيگري، دغدغه‌ي فيلم‌نامه، كارگرداني،‌ با كيفيت بودن فيلم داريد و به همين دليل هم از لحظه‌اي كه وارد توليد فيلم مي‌شويد، خود را از عناصر آن فيلم جدا نمي‌دانيد و جزيي از آنها مي‌شويد.
او همچنين از «روز فرشته‌» نام مي‌برد كه در بخشي از آن در تيراژ پاياني اين فيلم قيد شده كه بازنويسي نهايي فيلم‌نامه از عزت‌ انتظامي است، جيراني همچنين اين اعتقاد را مطرح مي‌كند: انتظامي حتما آنقدر در تغيير و بازنويسي مسير فيلم‌نامه موثر بوده‌ايد و در جريان آن تاثير مثبت گذاشته‌ايد كه آقاي افخمي اين كار را كرده‌اند و من اعتقاد دارم كه فيلم‌هايي كه شما بازي كرده‌ايد، قبل از اينكه متعلق به كارگردان باشد كاملا شبيه خودتان است و فيلم شما است و چه بسا اگر شما در اين فيلم‌ها بازي نمي‌كرديد، آنها فيلمهايي متفاوت مي‌شدند. انتظامي سال 85 در مراسم تقدير از يونسكو گفته بود: من عزت‌ام، عزت انتظامي، 82 سال‌ام است.
خيلي تئاتر بازي كردم، همه صحنه‌هاي تئاتر فردوسي تا سنگلج را كار كردم. الان اينجا هستم. بچه "سنگلج".
او فارغ‌التحصيل دانشكده‌ي هنرهاي زيباي تهران در سال 1351 است. براي ادامه‌ي تحصيل به مدرسه‌ي شبانه‌ تئاتر و سينما در هانوفر رفت و در سال 1337 به ايران بازگشت.او در ساله 1338 به استخدام اداره‌ي هنرهاي زيباي كشور درآمد.
عمده‌ نمايشهاي او «محصلين كلك‌باز»، «چراغ گاز»، «قايق سرنوشت»، «آخرين تمرين»، «مترسك‌ها در شب»، «ريچارد سوم»، «سلطان مار»، «بنگاه تئاترآل» و …، عمده فيلمها و مجموعه تلويزيوني «مسافرت»، «هزار دستان» و «محاكمه» و فيلم‌هاي سينمايي «آقاي هالو»، «پستچي»، «گاو»، «ستارخان»، «صادق كرده»، «حاجي واشنگتن»، «گراند سينما»، «هامون»، «ناصرالدين شاه آكتور سينما»، «روز واقعه»، «خانه‌ي روي آب»، «ديوانه‌اي از قفس پريد»، «گاو خوني»، «ميناي شهر خاموش».
او جوايز بهترين بازيگر نقش دوم را براي بازي در فيلم «هالو» در سال1350، بهترين بازيگر نقش اول مرد را براي بازي در فيلم «گاو» از جشنواره شيكاگو 1350 و سيمرغ بلورين بهترين بازيگر نقش اول براي فيلم «گراندسينما» از جشنواره‌ي فيلم فجر 1367،‌ سيمرغ بلورين نقش بازيگر اول براي فيلم «روز فرشته» در جشنواره فجر 1372 گرفت و بهترين بازيگر براي بازي در گاوخوني در سال 1382 شد و در جشنواره‌ي فجر جايزه‌ي ويژه‌ي را هيات داوران براي فيلم «ميناي شهر خاموش» به آقاي بازيگر سينماي ايران اهدا كرد. عزت‌الله انتظامي در سال‌هاي اخير در فيلم‌هاي «آتش سبز» ،«چهل‌سالگي» و... به ايفاي نقش پرداخت.
در سال 87 در روز پدر عزت‌الله انتظامي گفت: مسئولين به پدرها و مادران سينما و تئاتر و همه‌ي‌ هنرمنداني كه درخانه هستند و نمي‌توانند تكان بخورند، رسيدگي كنند.
آقاي بازيگر سينماي ايران از دغدغه‌ هميشگي‌اش رسيدگي به وضعيت هنرمندان سالخورده سخن گفت و اظهار داشت: اگر مي‌خواهيم در روز پدر تجليلي داشته باشيم، برگرديم و به پدرهاي سينما و ساير هنرهاي ايران، يا بسياري از مادران رسيدگي كنيم كه در شرايط بسيار نامساعدي هستند و با سختي زندگي مي‌كنند. به‌عنوان تكريم طرحي كه از دوره رياست جمهوري سيد محمد خاتمي اجرا شد؛ مبلغ بسيار ناچيزي حدود 70 تا 120 هزار تومان ماهيانه به بعضي‌ها داده مي‌شود كه اين مبلغ مدت‌هاست اضافه نشده و با شرايط امروز كه هزينه‌ها بسيار بالارفته به هيچ كجا نمي‌رسد؛ ضمن آن‌كه افراد زياد ديگري هم هستند كه بايد دراين طرح قرارگيرند و مدت‌هاست به نوبت نشسته‌اند.

0 نظرات: